Foto Karadeniz Forum (Arşiv Ana sayfa) => Karadeniz Haber

Konu: lazlık

Sayfa: [ 1 ]

sultan 28.04.2008 08:47:49
karadenizli olmayanlar karadenizlilere direk laz diyorlar.(her karadenizli laz değildir.benim olduğum gibi )  Göz kırpan  merak ettim .siz ne düşünüyorsunuz Ney

Fotokaradeniz 28.04.2008 11:22:17
Sana katılıyorum Sultan zaten tarıh kıtaplarını bıraz incelediğimizde aynı sonuçlar çıkıyor.

Konuyla ilgili yazı: http://tr.wikipedia.org/wiki/Laz

t.d 29.04.2008 06:23:39
laz ne demek herkesin bildiği kadar biliyoruz ancak detaylı bilen(bilimsel Sustum)açıklayacak varsa öğrenmek isteriz.tşk.

yildiz28 30.04.2008 09:19:55
karadenizli olmayanlar karadenizlilere direk laz diyorlar.(her karadenizli laz değildir.benim olduğum gibi )  Göz kırpan  merak ettim .siz ne düşünüyorsunuz Ney
Aynen dusunuyoruz  ben de kendimi laz olarak gormuyorum... Gülümseme

Ve google'da Turkiyedeki etnik guruplar uzerine, yapilan  bir arastirmayla ilgili buldugum calismayi ozetle copy paste yapip paylasmak istedim...

Etik bakış, dışındaki bir gurubun, bir başka gurubu tanımlamasıdır. Örneğin Türkiye'de büyük çoğunluk bütün Karadenizlileri Laz, Doğuluların büyük bölümünü Kürt olarak tanımlar. Bu "etik" bakıştır. Etik bakış, bilimsel temelden uzak, genelleme şeklinde "kaba" bir görüştür. Bu nedenle, emik bakış gibi geçerli ölçülere dayanmaz.

Etik bakış ve Lazlar
Aşağıdaki iki örnek emik ve etik bakış farklılığını ve de etik bakışın gurup kimliği değişimindeki rolünü açıklayıcıdır. Bugün, ülkenin bir çok yöresinde "Laz" olarak tanımlanan insanlar mevcuttur. Ancak "yerli" kavramı içinde "Laz" sadece Rize'nin Pazar, Arhavi ve Hopa üçgeni içinde küçük bir guruptur. Oysa toplum her Karadenizliyi Laz olarak görür. Toplumun Laz olarak tanımladığı halkın büyük çoğunluğu "Laz" yakıştırmasını reddeder. Konunun uzmanı yabancı bilim adamları da yaptıkları kapsamlı araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesi halkının Pazar, Arhavi, Hopa yöresi dışında "Laz"lığı kabul etmediklerini ve "Laz" olmadıklarını ortaya koymuşlardır.
Bennighaus, Meeker Zonguldak Ereğlisinden başlayarak, Rize'nin Pazar ilçesine gelinceye kadar her yörenin kendisinin bir doğusundaki yöreyi işaretle, kendilerinin "Laz"olmadıklarım belirttiklerini tespit etmişlerdir. Dolayısıyla etik bakışla kalabalık bir gurup olarak görülen Lazlar, gurubun kendi tanımıyla küçük bir etnik guruptur.

t.d 30.04.2008 23:49:37
merhaba arkadaşlar yıldız28'e teşekkürler.Özetle konuyu açıklamışlar.Aslında bunlar türkiyenin zenginlileridir.

sultan 14.05.2008 05:53:54
ARKADAŞLAR YORUMLARINIZA TEŞEKKÜR EDERİM.YILDIZ 28 KISA VE NET BİR AÇIKLAMA OLMUŞ  TEŞEKKÜRLER. Göz kırpan

sultan 14.05.2008 06:06:30
BENDEN SİZE KONUŞULACAK BİR KONU DAHA.KARADENİZDEN HABERLER BÖLÜMÜNDE DÜŞÜNCEMİ BELİRTMİŞTİM.YORUMLARINIZI BEKLİYORUM. Göz kırpan ANKET AÇILABİCEK BİR KONU ASLINDA Kahkaha GÜZEL KARADENİZİMİZ SİZCE TURİZM E AÇILMALI MI?BEN KARŞIYIM HALK İÇİN GELİR KAYNAĞI OLBİLİR AMA KARŞIYIM. DOĞASIYLA ,İNSANIYLA,HERŞEYİYLE  BAŞKADIR KARADENİZ.CENNETİR BENİM İÇİN BU HAYATTA.  Göz kırpan MEMLEKETE GİTTİĞİMDE UFACIK ÇOCUKLARIN HALA KENDİ LEHÇERİYLE KONUŞMASI BENİ MUTLU EDİYOR.BUNLARIN BOZULMASINA İZİN VERMEMELİZ BENCE. uzun oldu biraz ama kusura bakmayın konuşulması gerektiiğine inanıyorum şimdiden teşekkürler.

t.d 14.05.2008 07:54:12
Karadeniz bitki örtüsü bakımında güzelliği tartışılamaz . Ancak o halinin korunması şartıyla elbette insanların gezip görmeye hakkı vardır. Bilinçli toplum olmak bence işe farklı bir boyut getirir.

sultan 19.05.2008 11:38:25
sayın t.d size katılıyorum ellbette görülmesi gereken biryer fakat öyle  kalcağını sanmıyorum.karşımızda örnek bodrum var neydi ne hale geldi. Ney

nsp52 30.05.2008 04:24:44
Selam ben nsp52 daha yenı uye oldum hamahepnızle ıyı anlacagımdan emınım

Fotokaradeniz 30.05.2008 06:17:37
Hoşgeldınız.

sultan 30.05.2008 06:25:17
nsp52 hoşgeldin: Gülümseme sitemize

Sayfa: [ 1 ]