|
||
![]() Görele Dernekler Birliği kurucularından ve geçmiş dönem Başkanı, şimdiki Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Göreleli hemşerimiz Ali BİLİR' den “Geçmişte Günümüze Tüm Yönleriyle Görele” kitabı... Görele Dernekler Birliği kurucularından ve geçmiş dönem Başkanı, şimdiki Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Göreleli hemşerimiz Ali Bilir, ilk olarak 2001 yılında yayınladığı "Geçmişten Günümüze Tüm Yönleriyle Görele" adlı kitabını güncellenmiş hali ile hemşerilerimizin istifadesine sundu. Görelemizin tarihi, kültürü ve yer yönü ile anlatıldığı kitap hakkındaki düşüncesini yazar kendi köşesinde şöyle dile getirmiş; Bir Şehri Tanımak, Sevmek, Özlemek… GÖRELE Beni tanıyanlar bilir, yıllarca ucundan, kıyısından biraz Görele ile ilgilenirim. Aklım erdiğince, zamanım yettiğince, yüreğime hasret vuslatı vurduğuca kendi kendime Görele derim. Giderim, Yazarım, Fotoğraf çekerim, dinlerim, araştırırım yine Görele derim. Derim; çünkü nereye gidersem gideyim, hangi lezzeti alırsam alayım, kimi seversem seveyim, Görele’yi ve Görele’dekileri sevmedimse bunların hepsi nafiledir benim için. Kendi vatanını sevmeyen, kendi bayrağını sevmeyen, kendi insanını sevmeyen, başka vatanı, başka bayrağı, başka insanları sevebilir mi? Sever diyen varsa, emin olunki o kişi sevginin ne olduğunu bilmiyordur. İşte bu sevgi, bu özlem, bu saygı Görele’ye karşı bir sorumluluk yükledi üzerime. Onu yerine getirmek için, yazdım, çizdim, araştırdım, gittim, gördüm, konuştum, dinledim, görüntüledim, çocukluğumu, gençliğimi yeniden, belki gelecekteki ihtiyarlığımı şimdiden yaşadım Görele’de. 2001 yılında yayınladığım “Geçmişten Günümüze Tüm Yönleriyle Görele” kitabını önümüzdeki günlerde yeni adıyla, yeni yüzüyle, güncellenen içeriği ve yeni görselliği ile hemşehrilerimin, kitapseverlerin, huzuruna çıkarmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu kitabı elinize aldığınızda, Bir Şehri Tanımanın, Sevmenin, Özlemenin zevkini yaşayacağınızı ümit ediyorum. Arka Kapak Bir zamanlar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır Görele. Karadeniz sahilinde kurulmuş bir ilçedir. Doğal güzellikleriyle ilgi çeken Görele’de yüzey örtüsü büyük ölçüde fındık bahçeleri ve Karadeniz iklimine özgü bitki örtüsüyle kaplıdır. Yaylalar, dereler, ormanlar ise Görele’nin diğer doğal güzelliklerini oluşturmaktadır. Tarihi evlerin duvarlarına sinmiş insan soluklarını ve birbirine adeta bağlanmış bu binlerce yıllık tarih ve kültür karşısında zaman kavramını kaybedersiniz. İnsanları mıknatıs gibi kendisine çeken Görele, her mevsim bir başka güzelliği yansıtır. Sahip olduğu bu kültürel mirası ile dünya da ilgi çekecek bir konumdadır Görele. Pazar yerleri, tarihi kalesi, köyleri, kemer köprüleri, değirmenleri, adak yerleri, mezarları, yaylaları, eski evleri ve yetiştirdiği insanlarıyla ilgi çekici ve görülmesi gereken yerlerden biridir Görele. Yöresel folklor, el sanatları ve yemekler Görele’yi daha da farklı kılmaktadır… Bu kitabı okuduğunuzda, Görele’yi görmüş, Görele’de yaşamış gibi olacaksınız. Görele insanının birbirine ne kadar bağlı, sıcak ve saygılı olduğunu göreceksiniz. Yöre insanının, yaşam biçimleri, oturup kalkmaları, konuşmaları, gelenek ve görenekleri bayramları, düğünleri, kız görme ve istemeleri, eğlenceleri ve bütün kutlamaları Görele’de yaşamış gibi olacaksınız. Şehir merkezinde kurulan hayvan ve sebze pazarı ile malını paraya çeviren yöre halkı manifaturacılar, semerciler, sepetciler, beşikciler, bakırcılar gibi tamamen lonca düzeni ile örgütlenen bu çarşılarda alışveriş yapacaksınız. Görele’nin yaylalarına çıkacak soğuk sularından içeceksiniz, derelerinde balık avlayacak, bahçelerinde kiraz toplayacaksınız. Çarşısında, dövme köy dondurması, koz helvası meşhur pidesinden yiyeceksiniz. Görele’nin manilerini öğrenecek, türkülerini söyleyeceksiniz… Tarihini hayret içersinde, yöre halkının verdiği kurtuluş mücadelesini ibretle okuyacaksınız. Bu kitabın her bir bölümünü inceleyip son sayfaya geldiğinizde, Anadolu’nun her parçasının kitaplara sığmayacak kadar özellikle de olduğunu düşüneceksiniz… Sevgiyle ve Dostça Kalınız… Ali BİLİR E-mail: ali.bilir@hotmail.com |
||