Başörtüsü Ve Atatürk

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
16 Mart 2010, 06:44:48
2016 Mesaj 1363 Konu Gönderen: 2073 Üye
Son üye: raymond_germanos
Foto Karadeniz Forum  |  Genel  |  Osmanlı İmparatorluğu - Türk Tarihi  |  Başörtüsü Ve Atatürk 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Başörtüsü Ve Atatürk  (Okunma Sayısı 2596 defa)
rumeysa
Altın Üye

« : 28 Temmuz 2008, 15:17:59 »

"Şehirlerdeki kadınlarımızın giyim tarzı ve örtünmesinde iki şekil tecelli ediyor; ya ifrat ya tefrit görülüyor. Yani ya ne olduğu bilinemeyen, çok kapalı, çok karanlık bir dış görünüm gösteren bir kıyafet, veyahut Avrupa'nın en serbest balolarında bile dış kıyafet olarak arz edilemeyecek kadar açık bir giyim. Bunun her ikisi de şeriatın tavsiyesi, dinin emri haricindedir. Bizim dinimiz kadını o tefritten de, bu ifrattan da tenzih eder. O şekiller dinimizin muktezası değil, muhalifidir. Dinimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayata, hem fazilete uygundur. Kadınlarımız şeriatın tavsiyesi, dinin emri mucibince örtünselerdi, ne o kadar kapanacaklar, ne o kadar açılacaklardı."
"Giyim tarzımızı ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa kadınını taklit edenler düşünmelidir ki, her milletin kendine mahsus ananesi, kendine mahsus adetleri, kendine göre milli hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, ne kendi milliyeti dahilinde kalabilir. Bunun neticesi şüphesiz ki hüsrandır."
"Örtünmedeki ifrat ve tefritten kurtulmakla bu iki ihtiyacı da temin
etmiş olacağız. Giyim tarzımızda milletin ruhi ihtiyacını tatmin için, İslam ve Türk hayatını başlangıçtan bugüne kadar layıkıyla tetkik ve etrafıyla açıklamamız lazımdır."
"Eğer kadınlarımız dinin tavsiye ve emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettirdiği hareket tarzıyla içimizde bulunur, milletin ilim, sanat, içtimaiyat hareketlerine iştirak ederse bu hali, emin olunuz; milletin en mutaassıbı dahi takdir etmekten geri duramaz."

Mustafa Kemal ATATÜRK / (Söylev ve demeçler 2.cilt)

wee...

ben..

yıldızların en uzağı gibi susarım...

sultan
Altın Üye

BİR BESTE GİBİ OL, ARKANDAN ÖZLEMLE SÖZ ETSİNLER

« Yanıtla #1 : 28 Temmuz 2008, 16:24:50 »

elbette dinimizin tavsiye ettiği gibi  kapanıldığı sürece bir sorun yok.bu senelere kadar da annelerimizin baş örtüsü tartışma konusu olmamıştı.çanakkale ile ilgili açtığın konuda da vurulacak en hassas noktamızın dinimiz olduğunu yazmıştık.bu dönemde nedense milletimizin baş örtüsü konuşulacak en önemli mesele olmuş durumda ben halkın bu zayıf noktasından vuruklarak siyasi oyunlara malzeme olduğunu düşünüyorum.

rumeysa
Altın Üye

« Yanıtla #2 : 28 Temmuz 2008, 16:43:07 »

hmm.. şöyle söyliim sultancığım ben aslında bu konuyu uzatmak istemem atatürkün başörtüsüyle ilgili söylediklerini de günümüzdeki başörtüsü sorununu ve başörtüsü mağdurlarını konuşmak için paylaşmadım ama bu cümlen dikkatimi çekti..

"bu senelere kadar da annelerimizin baş örtüsü tartışma konusu olmamıştı."

günümüzde tartışılan annelerimizin başörtüsünden ziyade bizim başörtümüz.. yani benim.. neyse bu konu uzun..

selametle
..

wee...

ben..

sultan
Altın Üye

BİR BESTE GİBİ OL, ARKANDAN ÖZLEMLE SÖZ ETSİNLER

« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2008, 16:52:04 »

ben başörtüsünün sorun olarak konuşulmasın dan rahatsızım sadece.bu senelere kadar derken bunu kasdetmiştim.hassas bir konu dediğim gibi.atatürkçü düşünceye sahip kişiler başörtülü olmaz gibi bir yaklaşım var .sadece buna karşıyım.siyasi oyunlara malzeme derkende bundan bahsetmiştim

rumeysa
Altın Üye

« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2008, 16:57:57 »

aynı rahatsızlığı bende duyuyorum merak etmeyin.. dediğiniz gibi hassas bi konu olduğu için de yorum yapmak istemiyorum aslında.. malum böyle şeyler her yerde herkesle konuşulmuyo..

wee...

ben..

Sayfa: [1]
Foto Karadeniz Forum  |  Genel  |  Osmanlı İmparatorluğu - Türk Tarihi  |  Başörtüsü Ve Atatürk « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: